fredag 27 april 2012

CP-skada


CP, cerebral pares, är ett samlingsnamn för ett rörelsehinder orsakat av en skada eller utvecklingsrubbning i den ännu omogna hjärnan. Det är egentligen inte en enhetlig sjukdom utan skadan ska ha inträffat antingen under graviditeten, i samband med förlossningen eller före två års ålder. De vanligaste orsakerna till skadan är infektioner, cirkulationsrubbningar, syrebrist och blödningar i hjärnan. Barn med CP har en försenad motorisk utveckling och visar under sin utveckling olika symtombilder beroende på var i hjärnan skadan sitter och vid vilken tidpunkt skadan inträffat.

SYMPTOM
Den vanligaste följden av hjärnskadan är nedsatt muskelkontroll. Hur stor den nedsatta muskelkontrollen är varierar. Förutom rörelsehindret har många även andra funktionsnedsättningar, som förståndshandikapp, epilepsi, perceptionsstörningar, talsvårigheter och synskador. Man delar in skadan i tre huvudgrupper:

Spastisk CP är vanligast och innebär en förhöjd muskelspänning i hela eller delar av kroppen och ett svårkontrollerat rörelsemönster.
Dyskinetisk CP innebär att barnets rörelser är felaktiga och ofrivilliga. Barnet kan inte kontrollera musklernas spänning. Nyföddhetsreflexer kan kvarstå och bidra till att det blir omöjligt att styra rörelserna.
Ataktisk CP innebär problem att samordna sina rörelser på ett bra sätt. Barn med ataktisk CP har svårt både med rörelsernas storlek och med kraft. De har ofta dålig balans, är skakiga och har mycket nedsatt muskelspänning.
BEHANDLING
Det finns ingen behandling som botar cerebral pares. Behandlingen går ut på att mildra symtomen. Det finns olika medicinska och kirurgiska åtgärder som minskar barnets rörelsehinder samt läkemedel som är krampförebyggande vid epilepsi. I takt med att barnet blir äldre och utvecklas förändras symtomen och utifrån dessa planeras sedan den fortsatta behandlingen.

Vid CP-skada är habilitering mycket viktigt. Genom träning och stimulering kan man minska effekterna av CP-skadan hos barnet och försöka skapa förutsättningar för en så bra utveckling som möjligt.

Visste du att...

Av de cirka 100 000 barn som föds i Sverige varje år får drygt 200 en CP-skada.
Uttrycken för skadan kan ändra sig under livet.
I hälften av fallen är orsaken till CP ännu okänd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar